Paris’ maison-stairwell stacks 4 floors in 25 sqm (269 sq ft)




When Alban Diner moved into his tiny Parisian apartment, the rooms were cramped and dark; the only source of direct natural light was a skylight on the 4th floor. Instead of finding a new place, he turned to architects Marc Sirvin and Clémence Eliard of Agence SML to create more space and light.

Heavily influenced by Japanese architecture and narrow, tall Toyko apartments, the architect couple designed a metal structure that would act as staircase/floor/ceiling for the different levels while simultaneously allowing light to flow from the skylight through two floors to the main living area.

The space is only 269 square feet, but the architects managed to create four unique levels/rooms for a bathroom, kitchen/living room, bedroom and even a home-office.

Architects: www.agence-sml.com

Original story:

Previous Saturday Night Cult Movie 10
Next Sociopaths series: Jim Jones (Jonestown murder/suicide) 909 died.

26 Comments

  1. Jane Bolton
    October 8, 2017
    Reply

    Kirsten you just missed out on showing the view the kitchen has. I felt there was one corner I couldn't see properly.

  2. Gidgy Gold
    October 9, 2017
    Reply

    Creative minds… Gotta love it right? Cold looking, a lot of stairs, prison like, bathroom is quite far down, but hey… It is a place to live, much better than sleeping on a park bench, under a bridge…. And it's probably safe..

  3. Ethan Edward
    October 14, 2017
    Reply

    will he still be living here when he's 50plus?

  4. Oh thats Lauren
    October 17, 2017
    Reply

    Ugly

  5. Oh thats Lauren
    October 17, 2017
    Reply

    The bathroom is yuck

  6. Leslie Pilgrim
    October 17, 2017
    Reply

    I could not do those stairs guys, but an interesting concept.

  7. a m a z o n
    October 18, 2017
    Reply

    well. they did really well given what they had to work with, really.

  8. Mrs. Garcia
    November 1, 2017
    Reply

    That bath needs a scrub yuck. Very interesting, couldn't pay me enough to live there.

  9. Mitali
    November 8, 2017
    Reply

    Waste of time…not practical…don't promote this bs…

  10. No Restrictions
    November 8, 2017
    Reply

    The glass would have been better than this. Kinda feels like living in a cage. Anyway still super awesome

  11. Terri Massey
    November 8, 2017
    Reply

    I love it!!!

  12. Wendolyne Pérez
    November 9, 2017
    Reply

    looks like a pretty rat trap

  13. yoo toob
    November 9, 2017
    Reply

    I agree with those pointing out that the facilities were not arranged very well. The most used space (common area, cooking, desk) closest to the skylights, the most accessed space (toilet) on a middle floor, and sleeping in the least used space.

    Sacrificing 1/3 of usable floor space for nominal light wasn't the best solution. Put in a REAL staircase with transparent treads — glass or plex. Use magnification devices (lenses salvaged from cameras, large telescopes, etc) to move light downward. There are paints that work like road reflectors to pull in light.

    I worked in Incheon Korea for a year and the building was huge. Interior offices had zero natural light. The remedy was to place video "windows" that were connected to exterior cameras. It reduced stress and depression when people had relation to the exterior — you weren't surprised when it was dark or raining or windy outside.

  14. Fen
    November 11, 2017
    Reply

    I kind of like the architecture but the plywood facing looks really, really cheap to me.

  15. MlleNoko
    November 12, 2017
    Reply

    Belle maison ! Merci

  16. ryan
    November 12, 2017
    Reply

    I have always been looking for a way to get the dirt and grit from city streets to fall from my shoes onto the kitchen counter. Congratulations on this ingenious solution!

  17. vince snetterton
    November 13, 2017
    Reply

    jail

  18. Mar Garcia
    November 14, 2017
    Reply

    It does not look lived in. Maybe it's a lie!

  19. Geert Larsen
    November 17, 2017
    Reply

    Kirsten: I like your videos – but this solution was NOT pleasing – Do you want at thumb up or down ??

  20. 久扬 久扬
    November 21, 2017
    Reply

    what about the dust from top floors? on top of the kitchen

  21. Seattle Liberal
    November 26, 2017
    Reply

    The grate floor letting the light through is a terrific idea. So much footage was spent on what appears to be stair wells for those step ladders. I didn't like the stairs or the layout but for each his own. It would be fun to try to make something of that kind of space and good for him for doing it.

  22. Stephanie Good
    December 10, 2017
    Reply

    There is no toilet seat on the toilet bowl. Interesting design but for a young person.

  23. Lana Hallock
    December 12, 2017
    Reply

    Amazing!

  24. Борислав Парасков
    December 14, 2017
    Reply

    Looks like a prison.

  25. Fred Perry
    December 18, 2017
    Reply

    Great ideas but could be executed better

  26. odetojay
    December 18, 2017
    Reply

    this house could use some plants

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *